Menu Polskie

Przystawki na zimno
1. Marynowany łosoś pod koszulką z jajka, na rukoli
podany z pieczonym ziemniaczkiem 28 zł
2. Płatki polędwiczki wieprzowej o smaku trufli,
podane z pieczarkami prażonymi z mozarellą, rukolą i syropem balsamico 27 zł
3. Płatki marynowanej piersi kaczej z egzotyczną, słodko pikantną sałatką,
kandyzowanymi orzechami włoskimi i płatkami pomarańczy 29 zł
4. Śledź w oleju lnianym, z piórkami cebuli na truflowych ziemniaczkach 17 zł
5. Tatar z polędwicy wołowej w dymie wędzony, podany z tradycyjnymi dodatkami 35 zł

Przystawki na ciepło
1. Szyjki rakowe, pod „grzybkiem” z ciasta francuskiego 29 zł
2. Camembert pieczony w cieście filo, przykryty orzechami w miodzie pomarańczowym,
na smażonym musie żurawinowym z gruszką 25 zł
3. Polska rydza smażona na masełku,
podana z konfiturą z buraczków na rukoli 21 zł

Z Gorącego Kociołka
1. Żurek na wędzonce i suszonych grzybach gotowany,
podany z ziemniaczkami puree, sypanymi skwareczkami 19 zł
2. Krem drobiowy z borowikami i pieczoną papryką 19 zł
3. Krem pomidorowy z grzanką, sypaną pietruszką 16 zł
4. Wykwintna, muślinowa, lekko pikantna zupa z małż 35 zł
5. Krem z kurek z nutą truflową 17 zł
6. Rosół z kury, z kołdunami litewskimi 18 zł
7. Klasyczny chłodnik litewski 16 zł
Sałatki
1. Kurza wątróbka na sałacie z papryką, pomidorem koktajlowym i boczkiem
w pikantno słodkim sosie malinowym 25 zł
2. Pierś kurczaka z gruszką i kandyzowanymi orzechami włoskimi,
na rukoli w sosie gorgonzolowym 27 zł
3. Krewetki na sałatach oraz rukoli,
z porem i truskawkami w pomarańczowym sosie vinegrette 35 zł
4. Sałata z filetowaną pomarańczą, oliwkami czarnymi, cukinią i porem
w słodko – pikantnym sosie żurawinowym 25 zł
5. Sałaty różne z prażonym bekonem, suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą 19 zł

Dania Główne
1. Pierś kurczaka o smaku kindziuka, podana na pikantnym sosie warzywno –pomidorowym a’la cacciatore,
z ziemniaczkami smażonymi w pesto bazyliowym 35 zł
2. Konfit z marynowanej wcześniej piersi gęsiej, na wiśniowym sosie,
podany na pikantnej sałatce z pęczaku i buraczków na kiełkach położony 39 zł
3. Konfit z udek kaczych, wcześniej w pikantnej zalewie marynowanych,
podany na pesto warzywnym z kopytkami sypanymi skwareczkami 39 zł
4. Kaczka pierś, pieczona w winie i pomarańczach,
z kopytkami z zielonego groszku i konfiturą z buraczano –imbirową 49 zł
5. Rozciągnięta polędwiczka wieprzowa o smaku trufli,
podana z kurkami, rukolą i płatkami parmezanu, oraz syropem balsamico
z obok położonymi ziemniaczkami truflowymi, na pesto bazyliowym 42 zł
6. Polędwiczka wieprzowa, faszerowana suszonymi pomidorami, kaparami i mozarellą,
w sosie własnym, podana z mieszanymi sałatami z balsamico i granitą
w towarzystwie truflowych ziemniaczków 47 zł
7. Comber z królika, w sosie śmietanowo bazyliowym,
z lekką nutą ginu, podany z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami w sosie vinegrette 49 zł
8. Pieczeń cielęca z nadzieniem kurkowym,
położona na kluseczkach z zielonego groszku, w towarzystwie pikantnej konfitury cukiniowej 49 zł
9. Golonko rumiane, piwem poznańskim podlewane, z kapustą zasmażaną oraz puree z grochu,
w towarzystwie chrzanu, musztardy podane 39 zł
10. Pikantne roladki z polędwicy wołowej, na konfiturze z cukinii i pieczonych ziemniaczkach 69 zł
11. Polędwica wołowa, na risotto borowikowym,
z brokułami lanymi masełkiem czosnkowym 79 zł
12. Comber z sarny w boczek zawinięty, podany z toruńską kaszą gryczaną
i konfiturą z buraczków 89 zł

Ryby
1. Łosoś gotowany w koszulce, podany z sosem rakowo –kaparowym,
marchewką jak linguini z prażonym słonecznikiem i ziemniaczkami w pesto bazyliowym 56 zł
2. Polędwica z dorsza, podana na puszystym kremie z brokuł, z odrobina gorgonzoli i Prosecco,
z pikantną salsą truskawkowo –miętową 59 zł
3. Sandacz duszony w masełku wraz z tymiankiem, na muślinowym sosie chrzanowym,
z puree ziemniaczanym o cytrynowym smaku oraz sałatką
z cukinii i rukoli zabarwionej nutką żurawiny 49 zł

Desery
1. „Lava” czekoladowa 17 zł
2. Tort „Pavlova” podany z truskawkami 21 zł
3. Crème brûlée 17 zł
4. „Kwiat Magnolii”, ciastka cygaretowe faszerowane kremem Margarita
o smaku tequili i limonki 19 zł
5. Wiśniowe lody Semifreddo 21 zł
6. Lody zapiekane pod lekką bezą, podane na musie brzoskwiniowym 12 zł
7. Tort śmietanowo –owocowy, wypiekany na cieście cygaretowym 18 zł
8. Tort orzechowy według przepisu z XIX- go wieku jak „Babcia Wercia” piekła w domu 21 zł
9. Zapiekane owoce pod kruszonką, podane z sosem waniliowym 16 zł